Kreatív Disney Blog

Okoskütyü helyett ceruzát a gyerekek kezébe

2016. február 10. 19:00 - Mészáros Nóra Babytex

68b51afca4ab43745c08bee39d14143b.jpgEbben a felgyorsult világban, ahol jelenleg élünk, biztosan rengeteget látja a gyermeked a kezedben a telefont, hiszen azzal fél kézzel mindent egykét érintéssel, "simogatással" el tudunk intézni, a ruharendeléstől kezdve az ételrendelésig... De vajon, jól van ez így?!


Persze, hogy a gyermeknek is megakad a villogó telefonon a tekintete...

A festés, rajzolás és a többi alkotó tevékenység egyértelmű örömforrás a gyerekek számára.

20120516-anyaskodj-a-te-csemeted-hogyan1.jpg

Firkálni, rajzolni korábban is szeret, de óvodás korban merül el leginkább a gyerkőc a színek és formák birodalmában. Felnőttként meglepve tapasztaljuk, hogy az az örökmozgó csemete, aki öt perc után egyedül hagyott bennünket a játszó szőnyegen, hosszú félórákat tölt az asztalnál ülve, és teljesen elmélyül az alkotás örömeiben. Sokszor kérdésre, felszólításra sem reagál, egyértelmű, hogy képzelete egészen más dimenziókba ragadta. 

gyerek-kisfiu-rajz.jpg

Hogy miért fontos ez? 

Mert fantasztikus, fejlesztő terület. Hihetetlen hatással van a személyes kompetenciákra, az önbecsülésre, az aktivitásra. Fejleszti a figyelemkoncentrációt, a finommotorikát és az összes gondolkodási képességet.

Ezzel szemben az okos kütyük....Egy friss kutatás szerint az egészen kis gyerekek fele használ okostelefont és tabletet, sokan úgy, hogy még az első születésnapjukat sem érték meg.

 

Digitális bébiszitter


Sok szülő úgy gondolja, hogy elintézi a gyermeknevelést egy kattintással letöltött telefonos applikácóval! Mondván, hogy színes, zenél, fejleszti a gyermeket és le is köti a figyelmét olykor több órán keresztül, amíg az akkumulátor le nem merül...

20151017beszippantjak-a-gyerekeket-az-okoskutyuk.jpg

A szülők gyakran a gyerek megnyugtatása céljából adják a kezükbe ezeket az eszközöket, amíg ők elvégzik a házimunkát vagy egyéb teendőket!

A kicsik számára a hirtelen jövő túl sok inger veszélyes lehet a későbbi fejlődésükre.

kids-tablet-marketing.jpg

Egy anyuka nyilatkozata: "Fogalmam sincs, mennyire káros, próbáljuk korlátozni, de a játszótér vagy legótorony-építés vagy kisautó-tologatás is legalább annyira érdekli. És nyilván nem tiltani kell, hanem megtanítani jól használni, mert még ennél is jobban tele lesz az életük ilyen kütyükkel."

A lényeg benne van az idézetben: Nem tiltani kell, hanem megtanítani helyesen használni!

Szép napot!
Nóri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://disneykreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr258372766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása