Kreatív Disney Blog

Hogyan védd meg gyermekedet a csúfolódás ellen?

2015. szeptember 21. 10:39 - Mészáros Nóra Babytex

teasing1.jpgBiztos vagyok benne, hogy rengeteg édesanya fejében megfordul a gondolta, hogy mit tehetek ha gyermekemet kicsúfolják, kiközösítik az óvodában vagy az iskolában?!

A gyermekek egyik fő tulajdonsága, hogy leplezetlenül őszinték, mint barátaikkal mint szüleikkel egyaránt! Sokszor az igaz szó kimondása bántó és sértő lehet társaikra nézve... De ki is az, aki csúfolódik és MIÉRT?

 

 

Kezdjük a legfontosabbal! Ki az, aki leggyakrabban esik csúfolás áldozatává?
A szorongó, bátortalan, önmagukat nem értékelő gyerekek azok, akiket leggyakrabban kikezdenek a társaik!

Az stabil énképpel rendelkező csemeték, akik elég sikerélményt élnek át az élet különböző területein, sokkal védettebbek a csúfolódással szemben. Ehhez a szülő leginkább azzal segítheti hozzá, ha mindig életkorának megfelelő elvárásokat támaszt vele szemben: a túl kevés és túl sok elvárás egyaránt elveszi a gyermektől a lehetőséget, hogy kompetens lényként élje meg magát. Szintén fontos a megalapozott dicséretek és empatikus, ugyanakkor reális visszajelzések adása.

Fontos a személyiség fejlesztő és kihívásokkal teli játékok alkalmazása a mindennapokban!

Ha szeretnétek, akkor következő cikkemben erről is írok!

6.jpg

 

Ki és miért csúfol?
Vajon miért jó egyes gyerekeknek, hogy gúnyolnak, csúfolnak másokat? Ne írjuk le őket azzal, hogy ők gonoszak, eleve romlottak volnának, inkább szerencsétlen módját tanulták meg otthon a feszültséglevezetésnek.Az ilyen családokban rendszerint otthon is több a kelleténél a nyílt vagy rejtett agresszió.

A szülő nem lehet a nap minden pillanatában a gyermeke sarkában és nem védheti meg őt a világ minden problémájával szemben, bármennyire is szeretnénk ezt! Azonban, sokat segíthetünk neki abban, hogy megküzdési, helyzetkezelési dolgokat tanítunk nekik, személyiség fejlesztő játékokat, beszélgetéseket alkalmazunk, amik segítségével az élet minden pillanatában könnyebben boldogulhatnak! 

A gyermeknek tudnia kell azt, hogy a szülő mellette van, minden problémájában segít, hogy Ők azok, akikre mindig minden körülmények között számíthatnak!

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem megérte :)
Puszi
Nóri 

ui: Itt megtalálod a boltunkat, ahol az egy és többgyermekes időhiányos anyukáknak segítünk http://bolt.babytex.hu/ 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disneykreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr327805528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2015.09.21. 14:49:24

Boxra kell járatni, azokat nem csúfolják...

Mészáros Nóra Babytex · http://bolt.babytex.hu/ 2015.09.21. 15:10:08

@Kelly és a szexi dög: A box is lehet egy fajta megoldás :) De az inkább a fizikai bántalmazás ellen véd, a lelki sérüléseket sajnos box tudással nem lehet kiütni :)

báró Csekonics 2015.09.21. 15:13:47

@Kelly és a szexi dög: karatésokat is csak ritkán és akkor sem hosszú ideig.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.21. 15:32:48

@Kelly és a szexi dög:

Nem biztos hogy működik.

MInden gyerektől (felnőttől is), van egy még erősebb.

A mi időnkben a középiskolai koleszban volt ágyaztatás többek között. Az elsős ágyazott a negyedikesnek.
Aki szó nélkül megcsinálta annak 1 hét volt a betanítási időszak.
Aki ellenállt, annak 1 hónap, plussz fördőben vizes törülközővel nevelés.
És a mi koleszunk még meglehetősen szolíd volt, a gólya avtás tekintetében.

Bár ez más témakör, mint amit a cikkíró megpendített.
Ez sokkal inkább a mindenkiben meglevő, elfajzott emberi ösztönökre épülő, pszichológiai témakör, mintsem személyiség fejlődés.

Amit talán a börtönkíséreletek, és a fogolydillema kapcsán írnak le legjobban.

Börtönkísérlet:
www.youtube.com/watch?v=ngBdMC4TjvQ&feature=youtu.be

Fogolydillemma:
hu.wikipedia.org/wiki/Fogolydilemma

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2015.09.21. 15:47:00

Az egyik fiam cselgáncsozik, a másik nem. Szerinted melyiket csúfolják? Az egyik belemegy akármilyen konfliktusba, nem tiszteli az autoritást, a másik nem.

Sir Galahad 2015.09.21. 17:14:19

"Vajon miért jó egyes gyerekeknek, hogy gúnyolnak, csúfolnak másokat? Ne írjuk le őket azzal, hogy ők gonoszak, eleve romlottak volnának, inkább szerencsétlen módját tanulták meg otthon a feszültséglevezetésnek.Az ilyen családokban rendszerint otthon is több a kelleténél a nyílt vagy rejtett agresszió." Konkrétan teszek rá, hogy a másik gyerek családjában mi van. Az én dolgom az, hogy a saját gyerekemet védjem meg - a másikkal törődjenek az ő szülei. Gondolom, az agresszív gyerek szüleit sem idegesíti, mi lesz a bántalmazott gyerekkel, úgyhogy ezzel fordítva sem kell foglalkozni.

hillman. 2015.09.21. 17:42:24

nekem bevállt az üss és ne kérdezz(már gyerekkorban).
lehet, hogy van(volt gyerekként) nálam erösebb, de azok meg ahoz vannak szokva, hogy félnek tölük.
elsö gunyolo szora ütni kell. tanulja meg tisztelni kell embertársainkat; ha már a szülei nem tanitották meg viselkedni.

"A gyermeknek tudnia kell azt, hogy a szülő mellette van, minden problémájában segít, hogy Ők azok, akikre mindig minden körülmények között számíthatnak!" ekkora faszságot. nem mindenkinek jut ideális szülö.

A sulim koleszában is volt elsös nevelés; én ezért nem mertem koleszba menni. egészen addig mig egy elsös ugy reagált, hogy mentö és rendör is jött. Azután a nevelöket is kirugták. ez esetben a vak aggresszio vetett véget a sok evtizedes szivatásnak.
vagy kiállsz magadért, vagy megszivod.

Phteven 2015.09.21. 18:06:25

Ez a cikk már megint mi volt? Mit tudtunk meg belőle? Semmit. Általánosságok voltak benne, olyan nesze semmi fogd meg jól stílusban. A kommenteknek több értelme volt.

Relevánsan hozzászólva: Amikor én voltam gyerek, magasról tettem rá, hogy ki csúfol. Megunták, tovább álltak, kerestek más madarat. A fiam pl. szó nélkül üt ilyenkor. Ezután se szokott gond lenni. Kérdés? :-)

kvadrillio 2015.09.21. 21:45:50

Most román kollégájának szólt be Szijjártó..
KÜLÜGYMINISZTERI "FAVÁGÓ DUMA " ??? :o)
- hj -
- hj - követés
2015.09.20. 08:04 Módosítva: 2015-09-20 10:44:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bírálta román kollégája arról szóló szombat esti szavait, hogy a határok lezárása "autista és elfogadhatatlan cselekedet", amely sérti az Európai Unió szellemiségét.

A külgazdasági és külügyminiszter – a tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint – erre úgy reagált: „több szerénységet várnánk el a bűnvádi eljárás alatt álló román miniszterelnök külügyminiszterétől”. Szijjártó Péter szerint Bogdan Aurescunak semmi alapja sincsen arra, hogy sértegesse Magyarországot, a magyar embereket.

TANUJJATOK SZIJJÁRTÓ BÁCSITÓL !!! :)
ÓVODÁSOK EGYMÁSKÖZT: ...AZ ÉN APUKÁM TALICSKA !....AZ ENYÉM PEDIG CSILLAGKÖZI ROMBOLÓ !!!! MINT A SZIJJÁRTÓ BÁCSI ! :o)

dukeekud 2015.09.22. 01:39:03

" Ki az, aki leggyakrabban esik csúfolás áldozatává?
A szorongó, bátortalan, önmagukat nem értékelő gyerekek azok, akiket leggyakrabban kikezdenek a társaik!"

Az ilyen gyereknek szarakodas nelkul el kell magyarazni, a csufolodas okat. Hogy a csufolodonak szar elete van, nem szeretik a szulei, bantjak, es a lelki nyomorat fajdalmat kompenzalja masok bantasaval. Igy a batortalan, onbizalomhianyos gyerek erteni fogja, hogy nem vele, hanem a masik gyerekkel van problema. Maskep fogja latni a szituaciot, es mar kevesbe fog ra hatni a csufolodas. Es mivel a csufolodas hatasa gyengebb, a csufolodas is gyengulni fog, es szep lassan lecseng megszunik.

Első mohikán 2015.09.22. 04:25:33

"Ki az, aki leggyakrabban esik csúfolás áldozatává?
A szorongó, bátortalan, önmagukat nem értékelő gyerekek azok, akiket leggyakrabban kikezdenek a társaik!"
Vagy nem. A -túl- jó tanulót, a szemüvegest, a vöröshajút, a balkezest, a könyvmolyt stb. Azt, aki más valamiben, mint a többi. Nem kell ehhez visszahúzódónak, önbizalom hiányosnak, bátortalannak lenni, elég ha eltérsz valamiben a többitől. Ezen a héten. Jövő héten megint más lesz a célpont. Persze csak akkor, ha a kicsúfolt nem hagyja magát illetve nem veszi magára a csúfolódást látványosan. Ha igen, akkor rászállnak és évekig csúfolni fogják sokszor örökre szóló sérüléseket okozva.
Szerintem a megoldás vagy a "rájuk hagyás", a "leszarom a véleményed" hozzáállás, ha a gyerek képes rá. Ha be tudja látni, hogy nem érdemes adni a piszkálódók szavára. Erre a gyerekek többsége nem képes -naná, hiszen a neki fontos társak kritizálják-, sok felnőtt sem. A másik a visszavágás, vagy szóban, vagy fizikailag. Erre is kevesek képesek, vagy a habitusukból kifolyólag, vagy a testi adottságaik miatt. Ezen segíthet a sportolás (nem csak a küzdősportok, de értelemszerűen főleg azok); fizikailag is távol tartja a csúfolódókat és az önbizalomhiánynak illetve a személyiségfejlődésnek is jót tesz.

ebella 2015.09.22. 05:18:04

Felesleges nagy feneket keríteni ennek! Ez ez egászséges, aki elviseli. A betegeket meg a természet mindenhol kirostálja. Épp azért korcsosul az emberiség, mert mindenkit, mindenáron meg akarunk védeni. Tanuljon meg mindenki együttélni a terheivel!

babbaba 2015.09.22. 06:51:04

Az egészséges fejlődésű, normálisan nevelt gyerek meg tudja magát védeni, nem is szabad beleszólni a gyerekek egymás közti küzdelmébe. Ráadásul az olyan cigányos, hogy egy felnőtt családtag tesz "igazságot". (Majd bemegyek az iskolába és jól leverem a gyereket aki baszogat, meg a tanárt is, ha be mert szólni.) És még csak ütnie sem kell. Nem is tudom, hogy melyik küzdősportban oktatják, hogy verd le a másikat, ha rosszat szól. Szerintem épp azt tanítják, hogy ne használd a tudásod feleslegesen. Úgyhogy ha azért taníttatnád a gyereked karatézni, mert akkor mást le tud verni, tévúton jársz! A gyereknek lesz a legrosszabb hosszú távon.

Ja és a mesefilmekkel ellentétben, nagy súlykülönbségnél (nem életlenül van minden küzdősportban súlykategória szerint versenyeztetés, ill az abszolút kategóriában döntően a nagyobbak nyernek) szart se érsz amit tudsz. (Csak a filmekben tudnak harminc kilós gyerekek százhúsz kilós benga állatokat leverni.) Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb, gúnyolódó gyerek is érthet valami küzdősporthoz.

Szóval a veréssel intézd el fiam, az egyik legrosszabb út. Mindenképp az ő feladta megoldani a problémáit. Ha te akarod helyette, akkor a legrosszabbat teszed vel, habár jót akarsz.

room_101 2015.09.22. 08:43:49

@Ballib Cenzúra:
Ja, meg az egész "szocialista" társadalom az ilyen szivatásos nevelésen alapult. Látszik is a hatása máig, ennyi alattomos seggnyaló, felelősséget hárító lúzer a világon nincs mint ebben az országban. Aki meg nem ilyen, az szép lassan (?) elhúz innen, úgyhogy az arányuk csak növekszik.

2015.09.22. 10:57:43

@hillman.:
Nekem anno nem vált be. Annak ellenére, hogy úgy 11 éves koromig nem akadtam erősebbre, legalábbis a velem csúfolódók között, de ha megütöttem valamelyiket, akkor csak azt értem el, hogy a tanárok és a csúfolódók szüleinek szemében én lettem a közellenség (az hogy ki kezdte, nyilván nem érdekelte őket).

Amúgy igenis gonoszak ilyenkor a gyerekek, nem akik a bandában követik a vezért, vezéreket, hanem a vezérek maguk, de nem születésileg, hanem merr így nevelték őket. Miért lenne mondjuk az agresszív BMW-s vazzevállalkozó gyereke jóindulatú?
süti beállítások módosítása