Kreatív Disney Blog

Ezt gondold végig, mielőtt bárkitől is vásárolnál online!

2016. február 23. 08:05 - Mészáros Nóra Babytex

1_lepes_1_poszt_megbizhatoelado.jpg

 

A Facebook megjelenését követő években rohamosan megnőtt a csoportokban árusítók és vásárlók száma, ezzel arányosan a csalók száma is. Sokan olyan átverésekbe esnek bele, ami anyagilag és lelkileg is megviseli őket. A statisztikai adatok szerint a legtöbb átverést a használt ruhát árusító csoportokban követik el az emberek. 


 

Ezért, ha szeretnéd végre megtudni azt, hogy megbízható-e a kiszemelt használt ruha eladó, akkor SOHA ne azzal kezd:

➊ Ha felvesznek egy Baba-Mama vagy Adok-Veszek csoportba és szebbnél szebb ruhákat látsz, akkor az első benyomás vagy pár kedves szó után rögtön vásárolsz tőle!

➋ Győződj meg arról, hogy tényleg megbízható-e az eladó!
 

Tudom ilyenkor azt gondolod magadban, hogy könnyű ezeket mondani, de hogyan tudok róla meggyőződni? Mit kellene megfigyelnem? 

Számos olyan trükk van, amikkel egyből meg tudod állapítani, hogy érdemes-e tőle vásárolni! A legelső és egyben a legfontosabb tényező, amit vásárlás előtt meg kell figyelned az eladóról az a profilképe. Ha nincs neki profilképe vagy csak egy karikatúra, rajzolt kép, vagy bármilyen figurás kép az már semmi jót nem sejtet. Felmerülhet benned a kérdés, ha megbízható eladó akkor, miért NEM vállalja fel az arcát?

 

Mivel egyre többen vásárolnak a facebook csoportokból, oldalakról, így összegyűjtöttem Nektek a valós és a nem valós facebook profilok jellemzőit. Kezdjünk is bele nézzük meg a valós profilok jellemzőit. 

valos_profilok.jpg

 

#1. Három dolog, ami biztosan jellemző a VALÓS profilokra! 

Ha bekerülsz egy Facebook csoportba, legyen az Baba-Mama vagy Adok-Veszek és vannak olyan ruhák, amik tetszenek Neked, akkor mielőtt vásárolnál kezdd azzal, hogy tüzetesen átnézed az eladó adatlapját, névjegyét.

Nézzük először a VALÓS profil jellemzőit: 

- Onnan tudod, hogy a profil mögött valós személy van, hogy a névjegyében bizonyos adatok, mint például Lakhely, Itt tanult, Szülőváros esetleg Tanulmányai ki vannak töltve! Ide tartozhat még a Születésnap, Nem, Érdeklődés is. 

- De figyelj oda, hiszen vannak olyan adatok, amiket a nagy átlag egyáltalán nem tölt ki vagy csak nagyon kevés százaléka. Ilyen a Munkahely, Elérhetőségek, Kapcsolat, Idézetek, Családtagok. 

- Valós profilt jelent még, hogy van profilképe. Ami vagy őt, vagy őt és családtagjait ábrázolja! Ilyen még a borítókép is!

 

 

 

#2. Hamis az az a nem valós (fake) profilok jellemzői!

A facebook felméréseiből kiderül, hogy a havi aktív felhasználók (845 millió) 5-6 százaléka hamis vagy ismétlődő profil lehet. Ez pontosabban azt jelenti – a vállalat becslései szerint – , hogy 42 – 50 millió profil lehet törvénytelen. Ha belegondoltok ez rengeteg. Nagyon nagy annak az esélye, hogy ti is belefuthattok egy hamis profilba, aki el akar nektek adni valamit. 

Nézzük meg a nem valós profilok legfőbb jellemzőit: 

- A hamis profilokra az a legjellemzőbb, hogy nincs profilképük, vagy szimplán egy rajzolt kép, ismert figura látható a facebook profilképük helyén.

- A hamis profiloknak nagyon kevés, maximum 20-40 ismerősük van. Általában ezeket az állprofilokat nyereményjátékokban való részvételre hozzák létre.

- Viszont gyanakvónak kell lenned akkor is, ha a profilképe túl jó pasit vagy nőt ábrázol, esetleg elmosódott arcképet látsz. Ilyenkor nagy az esélye annak, hogy hamis profillal állsz szemben. Ilyenkor vizsgáld meg a többi képét, az albumait. Ha zömében csak tájképeket tesz fel vagy nagyon látványosan csak beállított fotói vannak, akkor biztosan hamis a profil.

Ha kép alapján szeretnél valakit azonosítani, csak másold be a gyanús profil url címét a http://www.tineye.com/ képkeresőbe, ami egy kis angol tudást igényel 

- Nagy általánosságban a hamis profilok névjegye nincs kitöltve. Hiányos az iskola, a munkahely, születési dátum is. Az is gyanús lehet, ha a felhasználóneve: wodoo, cica, baba és társai stb.

- Nézzük meg, hogy az a profil mihez szól hozzá, miket oszt meg, miben vesz részt. Ezekből könnyedén meg lehet állapítani, hogy milyen felhasználóval állunk szemben. Hamis felhasználók általában közösségi csoportokon keresztül próbálnak nyomulni a szolgáltatásukkal, termékeikkel, tuti ötletükkel 


 

# 3. Hogyan tudsz biztonságosan vásárolni bárkitől a facebookon vagy az interneten? 

Az előző két pontban a valós és hamis facebook profilok jellemzőit néztük át. Ezek csak az alapvető tényezők, amiket érdemes először megnézned és eldöntened, hogy az eladó valós személy-e.

Ha megállapítottad, hogy valós személy, akkor jöhet a következő lépés, amit mindenképp érdemes vásárlás előtt megtenned!

- Az első, hogy kérj tőle referenciát, azaz kérdezd meg, hogy az elmúlt hetekben vagy napokban kiknek adott el és azoknak a személyeknek kérd el például a facebook elérhetőségét! Érdemes tőlük egy üzenetben megkérdezni, hogy hogyan is zajlott a vásárlás, milyenek voltak a megvásárolt ruhák és mennyire volt az eladó segítőkész, aktív!

Ha valaki becsületes és tisztességes eladó, akkor készséggel fog Neked referenciát küldeni, hiszen ezek szerint semmi takargatni valója nincs.

- Második és egyben a legfontosabb a fizetési lehetőségek. Ahol csak előreutalásosan lehet vásárolni, ott kezdhetsz gyanakodni, hogy nem a legkorrektebb eladóval állsz szemben!

Most, ha Te eladó vagy, akkor mondhatod, hogy ha utánvételes fizetéssel küldöd, akkor a vevő nem biztos, hogy átveszi! Sajnos ez tény és benne van a pakliban. Kell a kölcsönös bizalom! De kérem szépen, ne a vevő legyen az eladóért, hanem az eladó a vevőért. Éppen azért én azt vallom, hogy olyan helyen vásárolj, ahol lehet utánvételes fizetési móddal is rendelni. De ha Neked az előreutalás a kényelmesebb, akkor válaszd azt! Egy korrekt és becsületes eladónál az elsődleges az utánvételes vásárlási lehetőség legyen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://disneykreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr1008412632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása